Reklamiranje tuđim reklamama

Reklamiranje tuđim reklamama podrazumeva kompletno preuzimanje (od reči do reči) nečijeg teksta, slogana, fotografija ili bilo kakvog vida reklamiranja i postavljanje na svoj facebook nalog, blog ili web site kao svoju reklamu.
S obzirom na to da sam bila svedok nekoliko ovakvih situacija, uvek me je intrigiralo šta osobe koje tako postupaju žele time da postignu.
Ono što možete da postignete je da u datom trenutku fascinirate nekolicinu osoba koje na tu reklamu naiđu. Da li ste se ikada zapitali šta će te osobe pomisliti o vama kada naiđu na pravi izvor tih ideja, jer je uobičajeno da se svi postovi putem interneta vremenski beleže i neko jednostavno može uporediti vreme kad ste vi nešto objavili i vreme kada je osoba, čija je reklama zapravo, objavila svoj post.
Dalje, čak i da vaša ciljna grupa ne naiđe na pravi izvor, ako već nemate svojih ideja, šta ćete da radite kad vaš izvor "presuši" sa idejama? Ukoliko počnete da menjate izvore neko će to pre ili kasnije primetiti i tada ćete se naći u zaista neprijatnoj situaciji. Iz ličnog iskustva i na osnovu posmatranja mogu da kažem da se dobar glas brzo širi, ali loš glas će se poput šumskog požara proširiti za samo nekoliko sati i dok ste rekli keks svi će upirati prstom u vas, a ono što će imati da kažu neće biti nimalo prijatno.
Još jedan aspekt koji bi trebalo da sagledate, da li ste se zapitali (pošto već koristite opcije copy - paste na računaru), jeste li vi u mogućnosti da pružite potencijalnim korisnicima sadržaj kojim se reklamirate? Jer ako se već reklamirate nečim što je neko drugi osmislio, dobro razmislite da li ste u stanju da to i podržite! Ukoliko niste, na dobrom ste putu da počnete da obmanjujete svoje korisnike, što vam pretpostavljam nije cilj.
Ukoliko svoj rad temeljite na ovakvim postupcima, moram da vas obavestim (opet iz ličnog iskustva i posmatranja) da to što radite neće biti dugog veka. Ako želite da gradite svoje ime na pravi način, morate ga graditi na sopstvenoj kreativnostu, trudu i velikom radu! Razmislite šta je isplativije, da kratkoročno privučete nekoliko osoba i da steknete reputacju plagijatora u plesnim krugovima, ili da na dugoročne staze privlačite polaznike sopstvenim idejama i ljubavlju, da ostvarite saradnju sa drugim školama i da uživate posmatrajući kako vaš uspeh i plesna porodica rastu.
Ne kažem da je preuzimanje tuđih ideja loše i za osudu a priori. Zapravo, normalno je da uzimamo tuđe ideje i na taj način osvežavamo svoje, ali ukoliko ste već to uradili ispoštujte stvaraoca te ideje i svoju reklamu malo drugačije oblikujte i formulišite. Uostalom, zapitajte se da li bi vama bilo prijatno kada biste videli da je nešto na čemu ste radili satima, možda čak i danima osvanulo na tuđoj internet stranici u potpuno neizmenjenom obliku.
Uveravam vas potrebno je minimalno truda i mašte i vaša ideja će sigurno biti bolja od bilo čije druge , jer je došla iz vašeg srca, a samim tim je i najbolja reklama za vas.
Na kraju, da li ste ikada pomislili da ćete nekog zaista ozbiljno uvrediti i da će se taj neko isto toliko ozbiljno angažovati kako bi vas onemogućio u daljem radu. Doduše ovo je zaista ekstremna situacija ali nije nemoguća!
Naglašavam da mi nije namera da bilo koga osudim niti grdim delom zato što sam svesna u velikoj meri mogućnosti da osobe koje pribegavaju ovakvim postupcima zapravo često ne razmišljaju šta rade, naprosto tako im je lakše i na taj način nehotice stvaraju sebi i drugima neprijatne situacije, a delom jer nije na meni da bilo kome pričam šta treba da radi i kako da se ponaša.
Ovaj tekst je napisan u nadi i želji da će ga pročitati "prave" osobe i da će prihvatiti ove reči kao zaista iskrene iz srca, dobronamerne savete i kritiku.

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa