Orijentalni (trbušni) ples i zdravlje

Orijentalni (trbušni) ples, kao i ples uopšte, blagotvorno deluje na opšte stanje organizma. Poboljšava koordinaciju i korelaciju pokreta, koordinaciju rada mišića,kao i njihovu relaksaciju. Uz to, jača tetive i ligamente, a zglobove čini pokretljivim kod svih starosnih grupa. Takođe, pospešuje kondiciju, fleksibilnost i izdržljivost i kao takav je neretko sastavni deo pripreme profesionalnih sportista. Svaki instruktor plesa će zahtevati da obratite pažnju na pravilno držanje, što će za posledicu imati manju verovatnoću oštećenja diskusa kičme.
Plesanje vrlo efektivno troši kalorije (zbog čega ga po rezultatima često porede s trčanjem na 100 metara). Ples jača i zateže gotovo sve mišiće tela, od lica (zbog stalnog osmehivanja) do stopala. Redovnim plesanjem se postiže ravnomerno mršavljenje!
Pomenuti oblik fizičke aktivnosti doprinosi oslobađanju od stresa, zato što prijatni ritmički pokreti podstiču lučenje hormona serotonina (hormona zadovoljstva i kreativnosti), zbog čega ljudi koji redovno plešu, probleme češće rešavaju na kreativan način, a nakon nekog vremena se luči i endorfin (hormon sreće), koji podstiče osećanja radosti i ispunjenosti koja se javljaju nakon treninga.
Istraživanja su pokazala da oni koji redovno upražnjavaju ples u proseku manje obolevaju od malignih bolesti, žive sedam godina duže, optimističniji su, imaju jače kosti, uspravnije držanje i samim tim bolje spavaju. Dakle, upoznavanje vlastitog tela kroz pokret omogućava da se u njemu bolje osećamo.
Takođe, žene koje se bave orijentalnim (trbušnim) plesom nauče da vole i prihvate svoje telo kakvo jeste. Osećajući se lepo u sopstvenoj koži, one zrače samopouzdanjem i senzualnošću i postižu da ih i okolina tako posmatra. Odavde možemo da zaključimo da orijentalni (trbušni) ples ima izuzetno blagotvorni efekat i na mentalno stanje, otklanjajući bilo kakvu nedoumicu koja je možda postojala vezana za estetiku.
Zbog fizičkog naprezanja usled ove divne aktivnosti, ubrzava se cirkulacija čime se povećava snabdevenost kiseonikom celog tela. Na taj način se poboljšava ventilacija i prokrvljenost pluća, ugljen dioksid se brže izbacuje, a putem znoja se izbacuju toksini. Redovno izlaganje fizičkom naporu ojačaće i imunitet organizma, a postepeno pojačavanje intenziteta plesa podstaći će brže sagorevanje masti. Ples će održavati stalan broj mitohondrija (energetskih generatora ćelija), što će povećavati aktivnost svake ćelije ponaosob.

Orijentalni (trbušni) ples u trudnoći

Orijentalni (trbušni) ples pospešuje prokrvljenost ženskih genitalnih organa i samim tim povećava njihovu snabdevenost kiseonikom. Direktna posledica je poboljšanje rada genitalnog sistema koja se manifestuje redovnim i manje bolnim ciklusima i smanjenjem pojave steriliteta. U trudnoći pokreti orijentalnog (trbušnog) plesa deluju smirujuće na bebu i, kao što je navedeno, ova vrsta vežbe pomaže da beba dobije više kiseonika. Deluje opuštajuce na mišiće karličnog pojasa i pomaže ženi da osvesti pokretljivost karlice čime se znatno olakšava porođaj. Takođe, druženjem i zabavljanjem na časovima smanjuje se efekat postporođajne depresije koja je vrlo česta.
Naravno, postoje mere opreza koje treba preduzeti ako se bavite orijentalnim (trbušnim) plesom u trudnoći:

  • izbegavajte ili budite posebno oprezni kod koraka koji podrazumevaju izvijanje leđa unazad, kao što su rotacija kukovima, kamila i trudite se da zadržite neutralan položaj karlice,
  • izbegavajte žustre pokrete i nagle prelaze, već tempo plesa prilagodite dokle vam prija.

Prednosti plesanja orijentalnog (trbušnog) plesa u trudnoći:
  • poboljšava pravilno telesno držanje,
  • pomaže u održavanju dobre telesne forme,
  • poboljšava kontrolu trbušnih i karličnih mišića,
  • mnogi pokreti olakšavaju bol u leđima tokom trudnoće i porođaja,
  • poboljšava ravnotežu i koordinaciju,
  • zabava i druženje kroz ples,
  • pomaže u otklanjanju probavnih problema.

Da li nas ples čini pametnijim?

Verovali ili ne, ples je jedna od najzdravijih aktivnosti za mozak. Tokom plesa, mozak dobija više kiseonika, a to automatski poboljšava budnost i sve moždane funkcije. Ples zahteva koordinisane ritmičke pokrete, a ta vrsta napora navodi delove mozga koji se slabije koriste da ožive. Direktna posledica gorepomenutog je da ples poboljšava sposobnost učenja, pamćenje i kreativnost i to u svim životnim dobima.
Jedan način da se mentalno razvijate je da naučite nešto novo. Naša inteligencija se razvija ako smo primorani da donosimo sekundarne, brze odluke, u ovom slučaju nije bitno da li ćete novostečeno znanje ikada koristiti. Izazovite svoj mozak. Tako ćete stimulisati povezanost u mozgu koja je neophodna da bi se stvorile nove putanje između njegovih delova. Ples integriše nekoliko moždanih funkcija istovremeno, kinestetičke, racionalne, muzičke i emocionalne procese.
Orijentalni (trbušni) ples je izuzetno pogodan za ovakvu vrstu mentalnog treniranja i napretka, jer kroz improvizaciju ste primorani da brzo razmišljate kako da naučene korake uklopite u muziku. Pored toga, uvek učite nesto novo bilo da je to novi stil, koregrafija ili kombinacija. Primetićete posle nekog vremena da lakše i brže pamtite informacije, da se bolje snalazite u verbalnoj komunikaciji i da ste otvoreniji prema ljudima.
Osobe koje su tokom života često upražnjavale ples, smanjuju čak za 76% rizik od dobijanja i napredovanja demencije u poznim godinama, kako pokazuju istraživanja jednog prestižnog američkog univerziteta!

Kontakt
Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena - trbušni ples u trudnoći Aruena - trbušni ples u trudnoći Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa

Novosti o upisu u školu orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena

Saznajte više o upisu u školu Aruena na našim lokacijama.


Naša lokacija Vukov spomenik Beograd

Pridružite nam se na časovima u centru Beograda na adresi Milorada Šapčanina preko puta broja 4, Fitness centar Oaza. Instruktor Inessa Šesterikov. Kontaktirajte nas za više informacija.


Naša lokacija Vukov spomenik Beograd

Pridružite nam se na časovima u centru Beograda na adresi Milorada Šapčanina preko puta broja 4, Fitness centar Oaza. Instruktor Maja Slavković. Kontaktirajte nas za više informacija.


Online program i individualni rad

Ukoliko niste u mogućnosti da nam se pridružite uživo, možete se priključiti našim online kursevima ili ako više preferirate individualni rad, nudimo i tu mogućnost, kao i mogućnost da naručite koreografiju samo za vas.

Novosti u školi Aruena

Saznajte više o novostima i dešavanjima u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena!

Aruena - novosti u školi trbušnog plesa

Aruena, Vaš najbolji izbor!

Formiranje nove grupe u školi orijentalnog (trbušnog) plesa, upis u toku!
TEKUĆE NOVOSTI U PLESNOJ ŠKOLI ARUENA

Pročitajte više o dešavanjima u školi orijentalnog trbušnog plesa Aruena, takođe možete nas posetiti na www.aruenaorijentalniples.com i pogledati naš dugogodišnji rad.

POKLON VAUČER

Obradujte dragu osobu poklon vaučerom u vrednosti od jedne ili više mesečnih članarina u školi orijentalnog trbušnog plesa Aruena. Ovo je definitivno unikatan i originalan poklon za vaše najmilije.

RELAX ORIJENTALNI PLES

Pogledajte nešto o potpuno novom programu za trbušni ples u našoj školi.

ORIENTAL SOULFUL STYLE BY ARUENA

Pročitajte nešto o plesnom stilu orijentalnog plesa koji je osmislila i koncipirala instruktorka Inessa.

Škola orijentalnog trbušnog plesa Aruena

Mesto gde se neguje timski rad i međusobna podrška, pravo mesto za Vas, Vaš najbolji izbor!

Naši instruktori

Upoznajte se sa timom instruktora u školi orijentalnog trbušnog plesa Aruena

Aruena - instruktor trbušnog plesa
Inessa Šesterikov
Glavni instruktor i osnivač
Aruena - instruktor trbušnog plesa
Maja Slavković
Pomoćni instruktor
Aruena - instruktor trbušnog plesa
Hana Šuica
Instruktor na obuci
Aruena - instruktor trbušnog plesa
Bojana Bjegojević
Instruktor na obuci