Orijentalni (trbušni) ples i godine

Jedno od najčešćih pitanja polaznica je da li su godine ograničavajući faktor za pohađanje časova orijentalnog plesa i da li postoji starosna granica ispod ili iznad koje ne bi trebalo razmišljati o pohađanju istih. Ranije nisam toliko obraćala pažnju na ovo pitanje, međutim, vremenom sam shvatila da dilema oko starosne granice može ozbiljno uticati na nečiju odluku o izboru rekreacije za sebe.
Ukoliko ste roditelj koji svoje dete želi da upiše na časove orijentalnog plesa, znajte da ne postoji starosno ograničenje, ali naglašavam da deca ispod 10 godina starosti ne bi trebalo da pohađaju časove sama, ne zato što ovaj ples nije za decu, već zato što je za mlađu decu potreban poseban pristup kako bi se radilo sa njima. Deca na časovima prilagođenom za odrasle vrlo brzo počnu da se dosađuju i da im popušta pažnja, stoga je potreban animirajući pristup, što je jako teško uskladiti na časovima za odrasle. Nije redak slučaj da dete dolazi na časove zajedno sa majkom i to je onda druga okolnost. Dakle, slobodni ste da povedete svoje dete zajedno sa vama na časove, tim pre ako nemate kome da ga ostavite na čuvanje.
Deca između 10 i 15 godina starosti pripadaju grupi mlađih adolescenata i vrlo često se za časove raspituju upravo njihove majke, sa pitanjem da li orijentalni ples može da naruši njihov pravilan rast i razvoj. Odgovor je jasno i glasno ne! Orijentalni ples ne može negativno uticati na rast i razvoj vašeg deteta, čak suprotno može da ga pospeši i ovom prilikom vas upućujem na tekst ples i zdravlje, gde je do detalja opisan uticaj plesa na ljudsko telo, pa ako pozitivno utiče na odrasle osobe zašto ne bi i na decu. S obzirom da ples ima i psihoterapeutsko dejstvo, vašoj kćerki može koristiti pohađanje časova u smislu sklapanja prijateljstava sa zrelijim i malo starijim pripadnicama lepšeg pola iz grupe, što će učiniti da se oseća sigurno i prihvaćeno, kao deo nekog kolektiva koji je podržava, što je vrlo važno obzirom da je period adolescencije veoma kritičan, a može biti i traumatičan. Ovo govorim iz čistog posmatranja i nekoliko sličnih primera kod nas.
Devojke i žene između 16 i 35 godina nemaju problem sa starosnom granicom i uglavnom nemaju pitanja vezano za to. Međutim, žene starije od 35 godina već u 95% slučajeva pitaju: "Da li su kod vas samo devojke, znate ja sam malo starija pa mi je neprijatno" ili "Da li primate starije dame, znate ja sam sredovečna žena?" Ono što mogu da zaključim jeste da ova pitanja odražavaju odnos prema ženi kod nas na veoma dubokom nivou. Šta bi trebalo da se zaključi, da su posle tridesetpete godine žene zrele za penziju? Pa ispravite me ako grešim, ali zar ne mislite da je ovakav stav pogrešan? Negde sam čula poslovicu ili slogan da za ženu život tek počinje od četrdesete i mislim da je autor potpuno u pravu! Ako vi sebe gledate kao da ste za penziju u drugi će vas gledati tako. Zašto se opterećivati podatkom da su u grupi samo devojke i da li ćete vi biti jedina "žena" u grupi. Ako vam je želja da krenete na orijentalni ples jednostavno krenite, bez ikakvih stega "šta će ko da pomisli". Idete na ples za svoju dušu i zašto bi vas interesovalo šta neko misli o tome?
Žena je po prirodi jaka, ona je majka, ona je simbol života. Sredovečne žene i te kako imaju svoju lepotu i kvalitete, iznesite snagu koja vam je po rođenju data, ispunite sebi želju, priuštite sebi sitno zadovoljstvo, budite ponosni na ono što jeste, nikad sebe ne stavljajte u drugi plan. Ako ste vi zadovoljni biće i vaša porodica, imaćete više energije za hvatanje u koštac sa problemima, koje na žalost svi mi imamo. Ovaj stav treba da imate na svakom polju, pa i u odluci da krenete na orijentalni ples.
Dakle, odgovor je ne, godine nisu ograničenje za pohađanje časova orijentalnog plesa! Nemojte se stideti svojih želja, niko neće nista loše pomisliti, a vi ćete dobiti priliku da uživate u lepoj muzici i da se rekreirate na vama zabavan način i možda sprečite neko kočenje zbog sedenja.
Za razliku od mlađih osoba vi znate šta želite, odavno ste se pronašli i emotivno i poslovno i čemu onda posramljen ton prilikom raspitivanja za časove?
Ovaj tekst posvećujem svim mojim dragim ženicama, koje su imale hrabrosti da dođu i pronađu se u ovoj predivnoj umetnosti! Dobrodošle!

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa