Radionice orijentalnog (trbušnog) plesa

Radionice tj. seminari orijentalnog (trbušnog) plesa predstavljaju poseban oblik predavanja, odnosno usvajanja znanja iz orijentalnog (trbušnog) plesa. Najpribližniji opis radionice bi bio: to je ubrzani kurs orijentalnog (trbušnog) plesa, na kome se znanje predaje i usvaja u blokovima, tj. paketima.
Tema radionice može biti tehnika, kombinacije ili koreografija iz određenog stila orijentalnog (trbušnog) plesa, ili može obuhvatati sve navedeno u jednoj radionici. Radionice mogu biti na početnom, srednjem i naprednom nivou. Kada je u pitanju početni nivo, radionica je obično za apsolutne početnike, mada neretko može biti na početnom nivou za neki stil orijentalnog (trbušnog) plesa. Tada polaznice nisu na početnom nivou orijentalnog (trbušnog) plesa, međutim, kako se nisu susretale sa stilom koji se obrađuje na dotičnoj radionici, onda su one na početnom nivou za taj stil orijentalnog (trbušnog) plesa. Takođe, gorenavedeno važi i za srednji i napredni nivo.
Radionice obično traju dva ili tri sata. Osnovna razlika između radionica i redovnih časova jeste da se na redovnim časovima znanje usvaja postepeno tokom cele plesne godine, dok se na radionici usvaja ona količina znanja koja bi se na redovnim časovima usvajala npr. dva meseca, što opet zavisi od teme i nivoa radionice.
Za apsolutne početnike je uvek bolje da steknu osnovu na redovnim časovima, tj. da tek nakon godinu dana počnu da posećuju radionice, jer u suprotnom bi imali problem u "sortiranju" i "pakovanju" informacija sa radionica, zato što je za početni nivo jako bitno da se znanje postepeno sleže i pozicionira. Međutim, ukoliko je radionica jedini izvor učenja orijentalnog (trbušnog) plesa u nekom gradu u kome nema plesne škole ili studija koji bi pružili redovne časove, onda su početničke radionice i više nego dobrodošle.
Predavači na radionicama su uglavnom instruktori ili iz drugog grada ili iz druge države u odnosu na školu, klub ili studio koji tu radionicu organizuje. Zašto? Kako određenu školu orijentalnog (trbušnog) plesa uglavnom vodi jedan instruktor, dotični instruktor neguje sopstveni stil u istoj. Kada drugi instruktor održi radionicu, on ili ona tada unosi "osveženje" i nove ideje u dotadašnji stil i način rada, što omogućava napredak cele škole kao i podsticaj kreativnosti u stvaranju novih kombinacija i drugačijih koreografija.
Polaznice putem radionice dobijaju priliku da napreduju, jer su prinuđene da brzo usvajaju informacije, kao i da vide "kako to radi neko drugi" što im može pomoći da promene ili koriguju način "slušanja muzike", što ih opet vodi ka napretku. Svaka pojedinačna poseta radionice za polaznice znači "skok" u nivou plesa!
Za instruktore radionica je uglavnom prava "poslastica". Radionica do te mere može biti osvežavajuća, da može delovati prosvetljujuće i nadahnjujuće. Lično smatram da svako ko predaje orijentalni (trbušni) ples (bilo da je glavni instruktor ili učenica koja vodi grupe kao pomoć glavnom instruktoru), ima na neki način obavezu da posećuje radionice. Kroz radionice napreduje instruktor, a samim tim i cela škola orijentalnog (trbušnog) plesa koju vodi, jer šta je cilj ako ne konstantan napredak u bilo kom pogledu i na bilo kom nivou.
Vrlo često je, nažalost, glavni faktor koji ograničava odluku o poseti radionice novac. Radionice uglavnom nisu i ne treba da budu jeftine, jer kao što je navedeno, dobijamo znanje u paketu iz kog možemo dugo izvlačiti nove ideje. Mali savet: obzirom da se radionice najavljuju mesecima unapred, ukoliko ste zaljubljenik u orijentalni (trbušni) ples i dugo se bavite istim, zaista vredi skupljati novac sa ciljem posete radionice.
Odlazak na radionicu je kao da ste popili limunadu posle duge šetnje osunčanom stazom.
Škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena je i sama organizator radionica sa inostranim instruktorima. O svim dešavanjima ove vrste se možete informisati na stranici novosti. Dobrodošli!
Ukoliko želite da organizujete radionicu ili radionice u vašoj plesnoj školi ili studiju, a kao predavača angažujete instruktora škole orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena osećajte se slobodnim da nas kontaktirate! Uvek tu za vas, vaša Aruena.

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa