Halidži stil orijentalnog (trbušnog) plesa

Halidži kao plesni stil u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena predstavlja folklorni ples zemalja Arapskog zaliva (Bahrein, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i mali ugao Iraka). Reč "halidži" u prevodu sa arapskog znači "zaliv" i piše se kao khaliiji, khaliigi, khaleegi ili khaleeji. Takođe, gorepomenuta reč se odnosi i na ljude, muziku, kulturu i običaje zemalja Arapskog zaliva.
Halidži orijentalni (trbušni) ples se veoma razlikuje od klasičnog egipatskog plesa prvenstveno po muzici koja je izuzetno specifična i jedinstvena. Ritam koji je karakterističan za ovu vrstu muzike je upečatljiv i za nas veoma neobičan. Teško se razbraja i plesačicama je potrebno neko vreme da ga "uhvate" tj. da svoje kretanje, senzibilitet i ekspresiju prilagode ovakvom načinu plesanja. Pored toga muzika može biti i sporija, ali je češće vesela i karakteriše je jedan dominantan glas (muški ili ženski) praćen horom. Najčešće ga izvode parovi ili grupe žena na zabavama i proslavama kao što su svadbe.
Halidži igre se donekle razlikuju prelazeći iz jednog obalskog područja u drugo. Svaka država ili region ima svoj stil plesa, koji podrazumeva i različit ritam, a kada se izvodi na sceni obično je to stil iz Saudijske Arabije ili Kuvajta ili je pomešano više stilova u jednoj improvizaciji. Shodno tome u svakom od pomenutih regiona ovaj ples ima drugačiji naziv. U Saudijskoj Arabiji i Kataru se naziva Raks Khaliiji ("raks" u prevodu znači "ples", a prevod ove složenice bi bio "ples u zalivu" ili "zalivski ples"), u Kuvajtu se naziva Samri (Saumri, ova reč se odnosi na ritam karakterističan za ovu zemlju), dok se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima naziva Raks al Nashaar (što bi u bukvalnom prevodu značilo "kosa ples" ili "ples sa kosom").

Zašto ples sa kosom?

Halidži igre orijentalnog (trbušnog) plesa poseduju dva markantna obeležja: poseban oblik kretanja koji je dominantan tokom celog izvođenja i podrazumeva blago cupkanje koje se naizmenično smenjuje na obe noge pri čemu je jedna noga na celom stopalu, a druga na prstima. Ovo je glavni korak i kroz ples se provlače njegove varijante, a drugi je rad glavom i korišćenje kose kao plesnog rekvizita.
Koraci sa glavom su neizostavan element halidži igara. Glava može da se pomera levo, desno i u krug, pri čemu pokreti dolaze iz vrata, međutim treba paziti da se prilikom izvođenja ovih pokreta ne pomera i rameni pojas, već da se izoluje samo glava.
Kada se kosa koristi kao plesni rekvizit plesačica ima za cilj da svu pažnju publike usmeri na svoju dugu i bujnu kosu. Ona ritmičkim pokretima glave prebacuje kosu sa jedne na drugu stranu ili je vrti u krug kružnim pokretima glave, a u trenutku vrhunca svog performansa postiže da kosom pravi figuru osmice i tada je obično u klečećem položaju.
U SAD-u i Evropi uopšte plesačice imaju tendenciju da ceo halidži orijentalni (trbušni) ples poistovećuju samo sa plesom sa kosom. Ples sa kosom je samo jedan segment halidži igara koje su, kao što smo videli, izuzetno raznovrsne.
Halidži orijentalni (trbušni) ples se izvodi u specijalnim haljinama koje se nazivaju Thobe al Nashaal (Thobe al Nashaar). "Thobe" u prevodu znači (duga) haljina ili ogrtač. Ove haljine su dugačke, živih boja, izuzetno široke, ukrašene šljokicama i vezom. One se, takođe pored kose, koriste kao plesni rekvizit tako što plesačica drži haljinu u predelu oko pojasa proizvodeći figure "kao da duva vetar". Rukavi se isto koriste kao rekvizit, plesačica se može njima pokriti po glavi ili sakriti svoje lice.
Halidži nije isto što i Zaar. Možete ih pobrkati jer je ritam naizgled sličan, a oba plesna stila poseduju pokrete glave i kose. Razlika je u tome što je halidži ples za proslavu dok je Zaar ritualni ples za izazivanje transa. Kod halidžija glava se pomera kako bi se kosa u pokretu koristila kao plesni rekvizit, dok se kod Zaar-a glava pomera kao rezultat ritmičkih pokreta gornjeg dela tela, a svako kretanje kose, izazvano ovim pokretima, je slučajno.
U školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena polaznice se susreću sa halidžijem tek u četvrtoj godini pohađanja časova, zato što je za ovaj stil orijentalnog (trbušnog) plesa potrebna izvesna opuštenost i dobra kontrola ekstremiteta, koja se stiče vremenom i praksom. Takođe potrebno je uklopiti pokrete glave sa ostatkom tela što nimalo nije lako i najzad, kao što smo već rekli, ritam je specifičan i za nas neobičan, zbog čega je potrebno da polaznice budu dobro potkovane i plesnim i scenskim znanjem kako bi se uhvatile u koštac sa halidži igrama.

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa