Kostimi za orijentalni (trbušni) ples

Nastanak kostima za orijentalni ples u obliku i formi kakav je danas poznat, se vezuje za 1920-te godine prošlog veka, kada ga je kreirala legendarna Badia Masabni, započevši uzbudljiv razvojni put kostimografije i nastanak čitavog spektra različitih modela i trendova kroz vreme, sve do današnjih dana.
Potreba za kreiranjem ovakvog kostima nastaje u cilju oslikavanja zamisli zapadnih turista "kako treba da izgleda" kostim za orijentalni ples. Tradicionalne haljine, koje prikrivaju konture tela su zamenjene grudnjakom i suknjom koji su ukrašeni nizovima perli i novčića, suknja je obično slojevita, a preko stomaka može i ne mora biti providna tkanina u vidu mrežice. Ovakav kroj je prihvaćen od strane plesača tokom 1930-ih godina i naziva se "Bedlah" što u prevodu znači uniforma.
Počev od tada, pa sve do 1990-ih godina ovakav model doživljava ogromnu ekspanziju krojeva i boja (napominjem da je reč samo o kostimu za klasični ples, a ne folklorne stilove). Gornji deo ostaje u globalu nepromenjen, mogu biti dodati rukavi i razni ukrasi od materijala, suknja je ta koja prolazi kroz manje ili veće promene. U periodu posle Drugog svetskog rata, pa sve do 1970-ih godina modni trend donjeg dela je uglavnom sačinjavala široka suknja svih krojeva (sa jednim ili dva šlica koji mogu biti plići ili dublji, sa jednim ili više slojeva...).
Tokom 1980-ih pa na dalje pojavljuju se modeli u obliku uzane dugačke haljine, uzane suknje u formi sirene, kao i uzane suknje svih krojeva. Interesantni modeli koji su dominirali jedno vreme bili su sačinjeni iz grudnjaka i kratke suknje dužine oko kolena ili malo iznad kolena ili modeli gde je prednji deo suknje kraći, a zadnji duži. Što se više približavamo današnjici možete videti modele gde je donji deo sačinjen od pantalona ili zvoncara, modele koji poseduju suknju sa velikim šlicem iz koga "viri" nogavica.
Dakle, kao što možemo zaključiti apsolutno sve je dozvoljeno što je u granicama pristojnosti, naravno. Danas se sreću svi nabrojani modeli u raznim varijantama i kombinacijama. Međutim, ono što karakteriše sve modele je bogatstvo ukrasa koje poseduju. Prva asocijacija ljudi kada pomisle na orijentalnu plesačicu su novčići, resice i "ono što zvecka" šta god da to predstavlja. Resice i novčići su u velikoj meri danas prevaziđeni (naročito novčići) dok su bogatstvo i raskoš otišli u smeru kamenja (cirkona) i šljokica. Sve više srećemo modele koji su sašiveni od materijala ili kombinacije materijala, koji su već sami po sebi efektni i ukrašeni sa vrlo malo dodatnih ukrasa, upravo u vidu cirkona ili nekog lepog broša. Sve ređe viđamo modele koji su ukrašeni nizovima resica i novčića za koje je potrebno puno ručnog rada, koji je neprocenjiv. Glamur modernih kostima se ogleda u lepoti i prefinjenosti skupocenih materijala, neobičnih i nesvakidašnjih krojeva, kreativnih i dovitljivih ukrasa počev od perlica, bisera, perja, broševa, štrasa, frcokla od materijala pa čak i minijaturnih ogledalaca. Naravno, ovo ne znači da današnji kostimi nisu bogato ukrašeni, naprotiv i te kako su ukrašeni, već da je moguće postići efekat glamura i raskoša i sa manje ukrasa, samo je potrebno malo kreativnosti i dobre volje. Naročit primer jednostavnosti, a istovremeno i lepote se ogleda u grupnim kostimima, gde se izuzetan scenski efekat postiže samim tim što sve članice grupe imaju isti kostim, a kad bismo obratili pažnju na pojedinačni kostim otkrili bismo da poseduje tu i tamo po koji ukras.

Gde da nabavim kostim?

Kostim je moguće nabaviti preko interneta, međutim, naručivanjem ovim putem ulazite u rizik da vam dimenzije kostima možda ne odgovaraju. Naravno, devojke čije su telesne dimenzije u nekim prosečnim vrednostima će snositi manji rizik od devojaka sa većim grudima ili širim kukovima. Najveći problem predstavlja grudnjak, jer ako on ne odgovara teško da ga možete prilagoditi, dok se suknja vrlo lako proširi ili suzi.
Druga mogućnost je kupovina polovnog kostima, što praktikuju mnoge plesačice. Polovni kostimi su vrlo retko zaista polovni, najčešće su obučeni svega nekoliko puta, međutim ako se plesačica bavi profesionalno plesom i ako ima puno scenskih nastupa od nje se očekuje da stalno osvežava kostime i prati modni trend, tako da ćete neretko videti oglase kao što su "kostimi na prodaju", gde se mogu naći zaista prelepi kostimi koji su vrlo malo nošeni.
Treća mogućnost je da sašijete kostim po sopstvenoj meri, što vam je i moja preporuka, a najviše iz razloga zato što se cene profesionalnih kostima mere stotinama evra i zato što nema razloga da izdvajate toliki novac za nešto što vam je hobi, pogotovo ako ste početnik. Naravno da je lakše i brže jednostavno kupiti kostim, ali šivenje po meri ima svoje prednosti. Iziskuje više vremena oko traženja i nabavke materijala, uklapanja boja i osmišljavanja ukrasa, ali na kraju vam pruža veliko zadovoljstvo da obučete nešto što vam savršeno pristaje po vašem odabiru i ideji, a uz to možete dobiti kostim koji bi koštao tri puta toliko da ste ga samo kupili, što je velika materijalna ušteda.

Šivenje kostima po meri

Evo nekoliko praktičnih saveta ako se odlučite da šijete kostim, iz mog ličnog iskustva. Znate kako bake kažu: "Učite se na tuđim greškama", a ja ću drage volje podeliti sa vama neke moje propuste i greščice koje su se potkrale.
Prva i najvažnija stvar je da odlučite kakav model kostima želite, što uopšte nije laka odluka, naročito za početnike, jer problem nastaje prvenstveno iz neznanja šta zapravo želite (što je potpuno razumljivo jer ako ste početnik tek treba da se upoznate sa kostimografijom), a drugo iz toga što većina polaznica kad pomisli na kostim stvara sliku prebogatog i nakinđurenog kostima sa širokom slojevitom suknjom i mnoštvom ukrasa. A kada se postavi pitanje kakva je suknja u pitanju i kako su raspoređeni ukrasi niko ne zna da objasni već svi pričaju o tome kako bi voleli da je suknja bogata i da ima puno visećih i sjajnih detalja. Moram da vam skrenem pažnju na sledeću činjenicu: da bi suknja bila slojevita i bogata potrebno je 4-5 metara materijala, a nekad i više, da bi kostim sadržao puno visećih i svetlećih detalja potrebno je da se kupe bukvalno kilogrami perlica i šljokica, a da ne govorimo o tome koliko je vremena potrebno da se sve to ušije (jer to je ručni rad) i koliko bi sve to koštalo! Naravno, potpuno je u redu šiti goreopisani kostim samo je bitno da ste svesni koliko će vam trebati vremena i novca.
Dakle, potražite na internetu slike kostima koji vam se dopadaju i izaberite model. Vrlo je važno da izaberete model koji će pristajati vašoj građi tela. Bitno je da procenite da li će i vama taj model stajati kao devojci sa slike. Preporuka je da potražite savet od vama bliske ženske osobe koja će vam pomoći u toj proceni. Veoma je važno da izaberete model koji će sakriti vaše nedostatke (koje svi posedujemo), a istaći kvalitete. Na primer devojkama sa širom karlicom i izraženijim butinama a koje imaju uzak struk, stoje široke dugačke suknje. Visokim devojkama sa dugačkim abdomenom stoje sve vrste ukrasa koje idu preko stomaka. Kostimi koji na grudnjaku imaju ukrase koji idu u špic preko stomaka vizuelno sužavaju i ističu struk. Punijim devojkama se preporučuje da stave providnu mrežicu preko stomaka u vidu najlon čarape. Devojkama sa većim grudima i širim ramenima, a koje imaju tanje noge ne stoje široke suknje koje se šire odmah od kukova itd.
Kada ste izabrali model sledeći korak je kupovina materijala (koji može i ne mora biti sam po sebi ukrasan) i ukrasa. Ukrasi mogu biti skuplja stavka ukoliko ih je mnogo, a opet ako ih je malo veoma je važno da su efektni tj. da imate neki upadljiv detalj koji privlači pažnju, u suprotnom na sceni vaš kostim će izgledati kao obična suknja i grudnjak u boji (što iz desetog reda može izgledati vrlo šturo i siromašno). Dakle, bilo da ste vremenski ograničeni pa ne možete da se posvetite ušivanju većeg broja ukrasa, bilo da nemate živaca da ih ušivate (što je moram priznati moj slučaj), bilo da ste novčano ograničeni, možete sašiti odličan scenski kostim sa malo ukrasa, samo je potrebno odvojiti nekoliko dana ljubavi i dobre volje!
Najbitnije je da uskladite vaše želje i unutrašnje slike i očekivanja sa onim čime raspolažete (na bilo kom nivou) i zablistaćete u kostimu iz vaših snova! Pustite mašti na volju, kombinujte nekoliko modela, radite sa ljubavlju, bez stresa i nerviranja. Uživajte u tome da ugodite sebi do maksimuma i garantujem zastaće vam dah kada budete videli sopstveni odraz u ogledalu!

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa